Smakołyki w Japonii


Znane i mniej znane smakołyki w Kraju Kwitnącej Wiśni.

Słodycze i desery w Japonii. Jak każdy z nas wie, jest ich mnóstwo. Najbardziej znane przez nas jest dango, pocky, czy mochi. W tym artykule przedstawię Wam znane (lub mniej) słodkości w Kraju Kwitnącej Wiśni.

Listę słodkości zaczniemy od wcześniej wymienionego dango. Dango jest zrobione z mochiko, czyli po prostu z kleistej mąki ryżowej. Najczęściej podawana jest do zielonej herbaty, na szpadce znajdują się trzy lub cztery kolorowe kluseczki. Dango ma także kilka swoich form. Ich nazwy pochodzą od przypraw użytych w kluseczkach (np. anko-dango, nazwa od użytej w nim fasoli).

Dango featuredimage

Kolejnym deserem jest mochi. Ten przysmak większości jest znany, może ktoś nawet miał okazję go spróbować? Mochi jest robione z klejącego ryżu, ale podobnie do dango – także z mąki ryżowej kleistej. Nadziewane jest pastą z czerwonej fasoli (anko) lub truskawek, następnie obtaczane w czarnym sezamie (goma) i sojowym proszku (kinako) lub barwione poprzez sproszkowane liście yomogi.

102109045 Mochi Photo by Meredith

Namagashi. Jedna z przekąsek używanych podczas wagashi*. Wykonywane są z naturalnych składników, ale często opierają się na galaretce lub żelatynie. Można powiedzieć, że to takie Japońskie żelki do herbaty.

*Wagashi – tradycyjne Japońskie słodycze serwowane z herbatą, właśnie podczas ceremonii parzenia jej.
Dorayaki. Brzmi bardzo znajomo, prawda? Dorayaki to dwa, podobnej wielkości naleśniki z czerwoną fasolą pomiędzy nimi. Jak widać, Japończycy bardzo lubią nadzienia z fasoli.

2339817

Imagawayaki, często spotykany deser na np. Festiwalach w Japonii, ale można je spotkać także poza nią. Wykonywany jest z dość rzadkiego ciasta na „specjalnej” gofrownicy, tylko bez wzoru owego plastra miodu. Nadziewany jest fasolą azuki, kremem waniliowym lub nawet majonezem! Czyli „Do wyboru, do koloru„.

1200px Imagawayaki 001

Crepes są m.in. dla fanów naleśników, ponieważ jest to cienki naleśnik podawany z nadzieniem z lodów, bitej śmietany, owocami polany czekoladą.

French Sweet Crepes with Nutella 3984.21

Yokan, tym razem coś dla żelkożerców. Jest to zielona galaretka robiona z pasty z czerwonej fasoli, cukru i żelu. Zdarza się, że do wykonania Yokan używa się zielonej herbaty matcha.

tokusei kiriyokan2

Uirō, znowu smakołyk wykonany z mąki ryżowej gotowany na parze. Do tego smakołyku dodaje się truskawki, herbatę matcha lub prawie wszędobylską fasolę.

Castella, czyli biszkopt zrobiony z cukru, mąki, jajek i syropu skrobiowego. Możemy nazwać je ciastem-gąbką ze względu na swoją konsystencję po upieczeniu. Przypomina zwykły, standardowy biszkopt, prawda?

catsella

Nie zapominajmy także o naszym cudownym pocky! Tutaj akurat nie mam o czym pisać, bo raczej każdy z nas wie, czym jest ten smakołyk, prawda?

pol pl Pocky Matcha Green Tea 1735 2

Prawdę mówiąc, ja sama zgłodniałam pisząc ten artykuł (chociaż, ja chyba cały czas jestem głodna).

W wolnym czasie spróbuję zrobić którąś z tych słodkości, Wam także polecam tak uczynić (nie biorę odpowiedzialności za spalony dom)!