Ceremonia Parzenia Herbaty w Japonii


Krótko o Ceremonii Parzenia Herbaty

Tematem tej paplaniny, będzie Ceremonia Parzenia Herbaty w Japonii. Tak, wiem że to sie wydaje absurdalne i ogólnie, bo jak to można odprawiać ceremonię przy maksymalnie 2 minutowym gotowaniu wody i zalaniu saszetki. No jednak nie. Chodzi tu o UROCZYSTE parzenie.
Cała Ceremonia, odbywa sie w pawilonie w ogrodzie. Gospodarz, wita gości ukłonem w progu furtki . Zgromadzenie, na początku robi kilka rundek po ogrodzie, podziwiając rośliny i inne skalne kompozycje. Wszyscy, spotykają sie przy ławeczce ogrodowej i wyznaczają „głównego gościa honorowego” czyli osobę, która jest uważana za najbardziej szanowaną i obeznaną z etykietą chakai. Ona wraz z gospodarzem, dbają o atmosferę spotkania i dają dobry przykład reszcie. Przed wejściem do Pawilonu, goście zatrzymują sie na dłuższą chwilę przed źródełkiem po czym nabierają drewnianym czerpakiem wodę, którą myją ręce i płuczą usta. Czynność ta, jest wykonywana w ogromnym skupieniu gdyż jest to oznaką oczyszczenia ciała i umysłu. Wejście do pawilonu, jest dość nietypowe, ponieważ ma wymiar.. 80×70 cm! Goście niemal sie wczołgują do tego pomieszczenia. Ma to byc oznaką równości każdego z uczestników. Niegdyś samuraje, musieli zostawiać broń przed wejściem co również było oznaką równości wobec innych uczestników.

Główny pokój w pawilonie nazywa się chashitsu. Znajduje się tam specjalna wnęka nazywana tokonoma. Na ścianie wisi pionowy obraz z kaligrafią- kakemono
oraz wazy (hanaire) na chabana (kwiaty używane podczas ceremonii herbacianej).

Goście zajmują swoje miejsca na tatami. Pokój, zazwyczaj jest wielkości 2-4 tatami, który jest urządzony według japońskiej koncepcji estetyki „wabi-sabi”.
Oznacza ona odnajdywanie piękna w prostocie.
Po zajęciu miejsca przez gości, wchodzi gospodarz. Honorowy gość wstaje i dziękuje za zaproszenie na ceremonię. Następnie, rozpoczyna się rozmowa na temat czarek do herbaty i wiszącego kakemono. Zaczynanie innego tematu niż tego dotyczącego ceremonii byłoby swoistym nietaktem gościa.

Gospodarz częstuje gości lekkim posiłkiem- kaiseki. Składa się on z ryżu, zupy, ryby i warzyw.

Następnie, gospodarz gotuje wodę w naczyniu cha-gama, przeciera miseczki i wsypuje bambusową łyżeczką porcję sproszkowanej herbaty (3 łyżeczki na jedną czarkę). Zalewa herbatę wodą i roztrzepuje, specjalnym bambusowym przyrządem o nazwie chasen. Przypomina trochę szeroki pędzel.
Japońska ceremonia parzenia herbaty - Mitsubishi Electric News
Są dwa rodzaje herbaty:
-koi-cha (gęsta, mocna herbata pita przez wszystkich z podawanego sobie po kolei naczynia,
-usu-cha (słaba, delikatna herbata dla każdego z osobna)
Przygotowanie każdej z nich wymaga pobierania wielu, skomplikowanych nauk.

Na koniec ceremonii, gość honorowy wstaje i ponownie dziękuje za zaproszenie i przygotowanie ceremonii.